U RS meso pokupjelo 20 posto

Bez autora
Nov 21 2011

Svježe meso i mesni proizvodi u Srpskoj u oktobru su poskupjeli za oko 20 odsto. Kao glavni razlog poskupljenja mesa u RS navodi se rast cijena ovog proizvoda na tržištu Evropske unije. Poskupjela je klaonička stoka i to je glavni “krivac” za poskupljenje stoke, ali i mesa u Srpskoj, a povećani su i troškovi transporta i drugih dažbina. Dalje kretanje cijena mesa neće zavisiti od prilika na domaćem tržištu, već isključivo od cijena na evropskom tržištu. Cijene prasadi i tovljenih svinja iduće godine mogle bi da porastu za pet do deset odsto. Kilogram žive vage domaćih prasića i tovljenih svinja kreće od tri do 3,5 KM, a poslije praznika cijene će se kretati uglavnom od 3,20 do 3,90 maraka.

U RS meso pokuojelo 20 postoSvježe meso i mesni proizvodi u Srpskoj u oktobru su poskupjeli za oko 20 odsto, rekao je predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

On je kao glavni razlog poskupljenja mesa u RS naveo rast cijena ovog proizvoda na tržištu Evropske unije.

- Poskupjela je klaonička stoka i to je glavni “krivac” za poskupljenje stoke, ali i mesa u Srpskoj – rekao je Maljčić i dodao da su povećani i troškovi transporta i drugih dažbina.

On je naveo da dalje kretanje cijena mesa neće zavisiti od prilika na domaćem tržištu, već isključivo od cijena na evropskom tržištu.

- Cijene prasadi i tovljenih svinja iduće godine mogle bi da porastu za pet do deset odsto. Kilogram žive vage domaćih prasića i tovljenih svinja kreće od tri do 3,5 KM, a poslije praznika cijene će se kretati uglavnom od 3,20 do 3,90 maraka – rekao je Maljčić.

I prema podacima Zavoda za statistiku, prosječne potrošačke cijene mesa u Srpskoj porasle su u oktobru, te je tako za kilogram junetine sa kostima bilo potrebno izdvojiti 9,93 KM, dok je kilogram teletine sa kostima koštao 17,98 maraka.

- Za kilogram svježe piletine u septembru je bilo potrebno izdvojiti oko 5,48 KM, dok je u oktobru piletina koštala 5,51 KM. Najviše je poskupio suvi svinjski vrat jer je za kilogram u oktobru bilo potrebno izdvojiti više od tri marke u odnosu na septembar, odnosno kilogram je koštao 21,10 KM – navedeno je u podacima Zavoda.

Prema podacima Zavoda, poskupjela je i salama šunkarica i čajna kobasica.

Usorac

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac istakao je da domaći proizvođači posluju “na granici ponora” i dodao da se sa skupom hranom ne može proizvoditi meso koje bi se prodavalo ispod trenutnih cijena.

- Glavni razlog za to je uvoz svinja iz Hrvatske, sa umanjenim PDV-om i dažbinama, tako da se to meso može naći na tržištu za 2,7 ili 2,8 maraka, što je potpuno nelogično – naglasio je Usorac i naveo da uvoz mesa sa lažnim dokumentima pravi probleme koji bi mogli dovesti do uništavanja domaće proizvodnje, piše Glas Srpske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik